18 martie 2021

Circuit de comanda AZ - EL pentru rotorul antenei ( 2 )

 Modulul nr. 2


Acest modul asigura conexiunea cu elementele de citire a pozitiei si executie.

Elementele de citire a pozitiei

Citirea pozitiei antenei se face cu ajutorul a doua contacte Reed. Acestea sint actionate de motoarele care actioneaza antena. Unul in azimut si altul in elevatie. La fiecare rotatie completa a axelor acestora este generat un impuls electric. Acesta este captat si contorizat de catre microcontroler. 

Exemplu practic 
Pentru rotirea completa a antenei utilizez un reductor mecanic cu raportul 1:60. La 60 de rotatii ale axului melcat, axul antenei se roteste o singura data.
Axul melcat este conectat la un motoras de stergator de parbriz la 24V. Acesta la rindul sau are un reductor intern cu raportul 1:36. 
In concluzie, pentru rotirea completa a antenei sint necesare 60 x 36 rotatii ale axului melc al motorasului, respectiv 2160 rotatii. Cum la fiecare rotatie este generat un impuls, voi avea 2160 impulsuri.
Rezolutia citirii pozitiei antenei este de 360 grd / 2160 impulsuri = 0.1666 grd / 1 impuls.
Daca reusec sa contorizez impulsurile atunci voi cunoaste in orice moment unde se afla antena mea si cit trebuie deplasata sau cit s-a deplasat. 
Contactele sint conectate la microcontroler prin intermediul unor optocuplori. Condensatoarele C1 si C2 de 1uF au rolul de a filtra zgomotele si netezii semnalul sosit de la contacte. Valoarea de 1uF functioneaza foarte bine la mine. Semnalele sosite de la contactele Reed sint captate de microcontroler pe sistemul de intreruperi, astfel niciun impuls electric nu este pierdut.

Elementele de executie

Rotirea si elevarea antenelor se face cu ajutorul a doua motoare. Acestea trebuiesc comandate electric cu doua tipuri de semnale: unul, pentru comanda de pornire si oprire a motoarelor, si altul, pentru schimbarea sensului de rotatie. Aceste semnale sint generate automat, in functie de comenzi si decizii, de catre microcontroler. Pentru schimbarea sensului de rotatie, pentru un singur motor, folosesc ambele perechi de contacte ale unui releu. Pentru pornirea si oprirea acestui motor folosesc un comutator electronic, respectiv BTS432D. Comutatorul electronic poate fi comandat normal, 1 pentru motor pornit si 0 pentru motor oprit, cit si in PWM. Astfel, pe linga pornirea si oprirea motorului, este posibila cresterea sau reducerea turatiei motoarelor.


Montajul a fost realizat pe o bucata de cablaj imprimat cu dimensiunile: 100 x 95 mm. Pentru conectarea firelor de legatura cu motoarele si contactele Reed, am folosit o bareta de contacte recuperata de la o sursa in comutatie.

Atentie, pinul 4 de la comutatorul electronic, BTS432D, nu este conectat la cablajul imprimat!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu