25 ianuarie 2023

FM DX RDS PI Scanner (2)

         Voi incepe descrierea evolutiei proiectului meu cu o concluzie: in anul precedent receptorul scanner construit de mine a fost de un real folos, fiind unul dintre cele mai bune accesorii pe linga statia radio. Acesta a scanat fara zgomot banda de radiodifuziune si la aparitia posturilor de radio de la mare distanta, le-a deocodat identificatorul RDS PI si printr-o conexiune wireless le-am receptionat si decodificat tara de origine pe calculator. Doresc sa reamintesc ca sistemul este construit pentru receptia posturile de radiodifuziune de la mare distanta, din banda de radiofuziune 88 ... 108 MHz, care apar pe timpul propagarii E Sporadic, in scopul detectarii acestuia si identificarii directiei in care este propagarea.

         In sezon, la prima pornire a receptorului si incercarea de a-l utiliza, am identificat necesitatea modificarii softului care comanda si controleaza bucla PLL. Locuiesc intr-o zona puternic populata cu statii de radiodifuziune locale, astfel ca aproape toata banda de radiodifuziune este ocupata. Pornind de la acest aspect, am scanat manual banda de radiodifuziune si mi-am notat frecventele libere. Am rescris softul din Arduino Nano astfel incit sint scanate doar aceste frecvente libere. O alta modificare pe care am facut-o, a fost introducerea unui prag de nivel al semnalului receptionat. Astfel, daca nivelul semnalului receptionat este foarte mic, postul de radiodifuziune receptionat este ignorat la scanare. Cind nivelul atinge un prag ridicat, prestabilit, atunci scanarea se opreste pentru doua secunde in incercarea de a decodifica identificatorul RDS PI. Daca acesta este decodat, scanarea continua imediat, fara terminarea perioadei de doua secunde. Daca la sfirsitul perioadei de doua secunde postul de radio nu este identificat, scanarea continua. Tot acest scenariu a fost conceput in scopul maririi vitezei de scanare si a decodarii intr-un timp cit ma scurt a identificatorului RDS PI la cit mai multe posturi de radiodifuziune.

         Un alt aspect pe care l-am constatat a fost necesitatatea controlului scannerului si receptionarea datelor decodificate, de la distanta. Pentru acesta am completat constructia receptorului cu un modul WiFi bazat pe microcontrolerul ESP8266, respectiv ESP01S. Acesta comunica cu placa de comanda si control a PLL, respectiv Arduino Nano, printr-o conexiune seriala. Modulul ESP01S se conecteaza automat la reteaua locala WiFi si este capabil sa transmita datele in ambele directii: dinspre Arduino Nano catre un PC sau invers. Pe PC se poate face monitorizarea scanarii si receptionarea identificatorilor RDS PI decodati. Identificatorii sint preluati de un program si afisata pe ecran tara de origine a postului de radiodifuziune. Invers, dinspre PC catre Arduino Nano, se pot transmite comenzi care pot modifica functionarea scannerului. Datorita conexiunii wireless si utilizarea unei retele locale este posibila, monitorizarea si comanda de la mare distanta, din alta locatie decit cea a receptorului. Pe viitor intentionez sa folosesc un al doilea receptor din locatia mea de baza, la Slatina.

         Programul care comanda de la distanta si monitorizeaza receptorul scanner este conceput de mine. Acesta creaza si salveaza jurnale de receptie radio pe sesiuni. Detine o baza de date cu identificatori RDS PI care este intr-o continua reinoire. Pe masura ce receptionez si identific un RDS PI nou, acesta este adaugat manual in baza de date. Cind postul de radiodifuziune este receptionat din nou, tara de origine este afisata automat. Nu intentionez sa identific numele postului de radiodifuziune. Acesta necesita un timp mai indelungat de receptie si micsoreaza sansa de a receptiona alte posturi de radiodifuziune noi.

         O alta imbunatatire pe care am adus-o a fost adaugarea unui buzzer audio. Acesta este foarte util atunci cind nu sint in aproperea scannerului sau sint ocupat cu statia radio. In momentul care scannerul opreste scanarea in vederea decodarii RDS PI sau cind acesta este decodat, buzzerul emite un semnal scurt, audio, de atentionare. Atentionarea s-a dovedit foarte utila si nu de putine ori am fost alertat cu folos. 

Proiectul continua!


Constantin BADICAN - YO7FWS
---  73's   YO7FWS  ---
 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu