21 februarie 2022

FM DX RDS PI Scanner (1)

Receptiile radio si tv la mare distanta m-au pasionat dintotdeauna. In anii de liceu am observat receptionarea in Banda 1 TV a unor posturi de televiziune din Europa, iar in banda OIRT a unor posturi radio rusesti. Foarte mult timp am studiat acest fenomen, dar prea putin documentat. Anii trecuti am revenit la aceasta veche pasiune, am reluat receptiile si am avut rezultate. Ce m-a impresionat de aceasta data a fost posibilitatea identificarii postului radio care emite cu ajutorul transmisiei RDS in paralel cu semnalul audio. Aceasta facilitate este foarte importanta, nu numai ca auzi un post de radio interesant, dar ai posibilitatea sa stii de unde emite si cum se numeste. Genial!

Primele receptii le-am facut pe un radiocasetofon Sony pe masina. Apoi am trecut la un receptor RTLSDR pe calculator si un tuner stationar Sony ST-SE370. Toate au functionat, dar nu conform asteptarilor mele. Niciunul dintre acestea nu imi furniza in cel mai scurt timp posibil informatiile RDS transmise de postul radio receptionat. Era frustant: se auzea foarte bine, dar nu decoda nimic. Pornind de la aceasta experienta oarecum nereusita, m-am hotarit sa imi construiesc un receptor radio asa cum imi doream eu. Nu am avut de gind sa plec complet de la zero, am cautat sa gasesc module, gata construite, pe care imbinindu-le impreuna, sa-mi asigure rezultatul mult asteptat. Pentru aceasta am studiat module tuner din diverse receptoare radio, combine si casetofoane de masina, modul de comanda al acestora si controlul PLL, precum si principiul de transmitere si decodare RDS. Iarna aceasta am reusit sa-mi construiesc o varianta simplificata a primului receptor.

Tunerul FM si modulul decoder RDS au facut parte dintr-o combina Aiwa_XR-EM30. Pentru comanda si controlul PLL am folosit o placa de dezvoltare Arduino Nano, la care am conectat un afisaj LCD 2 x 16 caractere, un encoder mecanic si o tastatura cu trei push butoane. Receptorul nu este dotat cu amplificator audio, receptia se poate face doar in casti. Datorita dimensiunilor reduse ale componentelor, modulul decoder RDS a fost 'decupat' de pe placa de baza a combinei si adaptat proiectului meu. Iata schema simplificata a receptorului:

Controlul tunerului FM este realizata cu ajutorul unui program incarcat in Arduino Nano. Acesta comanda registrii de uz general GPIO si controleaza PLL dintr-un circuit integrat specializat Sanyo LC72131.  Intervalul de frecventa acoperit este 88 - 108 MHz, cu pas de 100 KHz. Schimbarea frecventei de receptie este ralizata cu un encoder mecanic si afisarea se face pe un ecran LCD. Pentru inceput programul este foarte simplu. Acesta impreuna cu receptorul urmeaza sa fie imbunatatite pe viitor. 

Descarca codul sursa: RXFM_V1.ino

La realizarea proiectului m-am inspirat din:

2 comentarii:

  1. Felicitari, interesanta postarea.
    Multi radioamatori cred ca au fost atrasi de receptiile radio dx. Eu si acum ascult numeroase posturi de radio, dar cel mai mult m am axat pe cele din UL....fiecare cu pasarica lui...HI.

    73 de YO8SSB

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult pentru interesul acordat.
      In unde lungi mi-am inceput primele receptii prin 'generala' pe un S631T. Ascultam balizele radio in telegrafie. Apoi a urmat RadioVacanta pe 1458 KHz si tot asa, multe altele, pina in zilele noastre.
      Iubirea pentru radio se manifesta la fiecare complet diferit.

      73!

      Ștergere