Aparitia pe piata a stick-urilor TV care folosesc chipset-ul RTL2832U, mi-a atras atentia asupra facilitatilor si posibilitatilor acestuia. Am fost deosebit de incintat sa descopar ca poate receptiona aproape orice tip de emisiune intr-o gama larga de frecvente ce se intinde de la citiva zeci de megahertzi pina la cca 2GHz. O alta facilitate, destul de interesanta pentru zilele noastre, este aceea prin care acesta permite inregistrarea unui spectru radio, de 2MHz, permitind ascultarea ulterioara a acesteia, pe fiecare emisiune sau frecventa in parte. Acest stick este o adevarata bijuterie, foarte ieftin, care in functie de imaginatia fiecaruia permite o varietate de functii. Dintre toate mi-a atras atentia posibilitatea lui de a fi folosit pe post de Panoramic Adapter la transceivere de generatie veche sau mai recenta. Acest adaptor permite vizualizarea pe calculator a unui segment de banda radio si posibilitatea de schimbare rapida a frecventei in transceiver, printr-un simplu click. Personal, nu sint fan al acestui adaptor in unde scurte, deoarece gradul de incarcare al benzii este destul de mare. In schimb, in unde ultrascurte, unde mai aproape tot timpul este zgomot de fond, acesta devine destul de util prin descoperirea la timp a unor emisiuni radio noi aparute. Primele teste le-am facut in vara anului trecut si au avut ca rezultat, identificarea in timp real ale unor statii noi aparute, urmat de legatura radio cu acestea. Aceste experiente reusite m-au convins asupra utilitatii lui si astfel am inceput sa ma gindesc tot mai serios la modul de adaptare al acestuia la echipamentul pe care il folosesc eu, un FT897D. Pe internet este sugerat a se conecta in statia radio la prima frecventa intermediara, inainte de filtru. Desi exista doua puncte de conectare, cel mai convenabil este punctul B, deoarece aici influenta stick-ului asupra receptiei este minima, aproape insesizabila. In punctul A, datorita cuplajului strins din filtru, acesta influenteaza in mod negativ caracteristica acestuia, producind o atenuare semnificativa a semnalului.
Pentru a micsora la maxim influenta stick-ului asupra statiei si invers, am hotarit sa il cuplez la frecventa intermediara printr-un etaj amplificator separator. Un simplu amplificator cu FET am considerat ca este deajuns si astfel am trecut la treaba. Eu folosesc pentru receptia emisiunilor un stick de la firma TerraTec model Cinergy TStickRC Rev. 3.
Schema de principiu folosita este prezentata mai jos. Alimentarea etajului amplificator separator se face cu tensiune de 3.3V care se ia direct din stick. Singurele modificari efectuate acestuia au fost eliminarea conectorului USB si a senzorului IR pentru telecomanda. Astfel pinul folosit pentru alimentarea senzorului a fost utilizat pentru alimentarea etajului amplificator.
Pentru punerea in practica a celor descrise aici, am proiectat un cablaj imprimat cu dimensiunile 59 x 97 mm, in care am dispus convenabil amplificatorul separator si modulul stick. Pentru conectarea externa cu calculatorul personal am dispus folosirea unui conector USB tip B.
Din motive ergonomice, mi-am dorit ca acest modul sa fie montat in interiorul statiei. Astfel am hotarit sa il montez in cutia de acumulatori, deoarece exista disponibil foarte mult spatiu si nu intentionez sa folosesc vreodata echipamentul pe acumulatori. Pentru fixarea modulului am dat doua gauri in suportul de metal, fara sa afectez in vreun fel functionarea sau stabilitatea mecanica a statiei. Astfel dupa montare, conectorul USB trebuie sa se afle pozitionat in dreptul conectorului CHG - B de la acumulatori. Iata citeva detalii constructive:
Realizarea practica a modulului nu prezinta nicio problema. Trebuie acordata putina atentie fixarii acestuia si a modului cum sint alesi distantierii, acestia fiind inegali. Recomand fixarea mai intii a modulului in gaurile deja existente, marcarea si apoi gaurirea celorlalte. Cea mai mare atentie trebuie acordata conectarii cablului coaxial care face legatura dintre modul si frecventa intermediara. Firele trebuiesc cositorite inainte de lipire, identificat corect punctul de conexiune si apoi cu putin profesionalism se executa lipitura. Nu au fost probleme deosebite.
Astfel, cu modulul gata montat am trecut la teste. Eu folosesc pentru a vizualiza semnalele programul HDSDR setat pe frecventa 68339000 Hz si un offset de 9000 Hz, iar pentru acordul automat prin functia CAT, folosesc Omnirig. Setupul complet este descris de catre K4AX in videoclipul sau. In urma testelor facute prin conectarea si deconectarea la frecventa intermediara a modulului, variatia semnalelor la receptie, in difuzorul statiei, este insesizabila.
La final as dori sa precizez ca nimic din ceea ce am descris aici nu este nou, original. Este doar o solutie, un mod de rezolvare a problemelor propuse, conform cerintelor proprii si sugestiilor din internet.
La executarea proiectului m-am inspirat din:
Constantin Badican - YO7FWS
--- 73's YO7FWS ---