15 martie 2021

Circuit de comanda AZ - EL pentru rotorul antenei ( 1 )

Modulul nr. 1

Este elementul de baza al intregului proiect.
Acesta indeplineste urmatoarele functii:
- contorizeaza impulsurile sosite de la elementele de citirea a pozitie antenei
- interpreteaza comenzile sosite de la butoane sau calculator
- proceseaza, ia decizii si actioneaza motoarele  
- afiseaza pozitia antenei
- comunica cu calculatorul


Toate acestea se realizeaza cu ajutorul unei placi de dezvoltare STM32F103C. Reprezinta inima si creierul intregului sistem. Aceasta poate comunica cu exteriorul prin urmatoarele elemente:
- optocuplori. Acestia asigura interfatarea cu elementele care indica pozitia antenei. Aceste elemente sint niste contacte reed actionate de rotorul motorului care roteste sau eleveaza antena.
- butoane. Acestea sint conectate direct la pinii GPIO ai procesorului, setati ca intrari. Conectarea pull-up a intrarilor se face in interiorul microcontrolerului.
- port USB conectat la un port serial intern. Astfel este posibila comunicarea externa cu calculatorul.
- porturi de iesire, prin pinii GPIO, pentru comanda si actionarea motoarele care rotesc sau eleveaza antena.
- ecrane OLED. Acestea comunica printr-o magistrala I2C si sint conectate direct la pinii GPIO ai microcontrolerului.

Alimentarea modulului se face de la o sursa externa de 12V si un stabilizator de tensiune de 5V. Placa de dezvoltare poate fi programata, comandata sau interogata, in prezenta sau absenta tensiunii externe de 12V/5V. Doua diode, 1N4001, conectate impreuna la intrarea de 5V, protejeaza 'amestecarea' tensiunilor intre ele, HI!
Tensiunea de 3V3 este furnizata de un stabilizator situat pe placa de dezvoltare STM32F103C. Aceasta este folosita si pentru alimentarea cu tensiune a ecranelor OLED.
Conectorii de legatura neutilizati sint utili pentru dezvoltarea ulterioara a proiectului.


Montajul a fost realizat pe o placa de cablaj imprimat cu dimensiunile: 98 x 52 mm. Executarea este foarte simpla si fara probleme. 

Placa de dezvoltare a fost pre-programata cu bootloader inainte de inceperea proiectului. Programul pentru comanda rotorului utilizat de mine este intr-o continua dezvoltare. Versiunile testate urmeaza a fi publicate, in viitor, pe blog.

Update 09.05.2022

Atunci cind treceam pe emisie statia radio, observam tendinta de rotire a rotorului fara sa actionez vreo tasta. Deoarece foloseam tastatura externa a panoului de comanda, prima modificare a fost in montarea unor ferite pe cablul de legatura. Fara succes! Analizind cu atentie schema mi-am dat seama ca punerea intrarilor in pull-up intern, setat software, nu este adecvata. Am montat niste rezistente de 10Km pe aceste intrari si astfel microcontrolerul a devenit imun la radiofrecventa. Deasemenea, ferita a ramas in continuare pe cablul de legatura la tastatura externa.

Pentru realizarea proiectului m-am inspirat din:



Constantin Badican  - YO7FWS

 ---  73's   YO7FWS  ---


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu