02 noiembrie 2017

Alarma SMS in Arduino cu ESP8266


            Sint multe situatii cind doresti sa monitorizezi un eveniment, iar daca acesta se intimpla, sa fii anuntat in timp real. La ideea unui coleg de serviciu am incercat sa gasesc o solutie pentru monitorizarea unei usi aflata intr-o anumita locatie si anuntarea proprietarului la momentul deschiderii ei. Am luat in calcul toate posibilitatile si cea mai simpla solutie a fost monitorizarea deschiderii usii printr-un senzor Reed si anuntarea proprietarului printr-un mesaj SMS. Iata cum arata aceasta solutie.
            In magazine, pentru monitorizarea usilor si ferestrelor se gasesc niste dipozitive de alarma foarte ieftine care emit un sunet puternic cind acestea sint deschise. Dispozitivul are in componenta sa doua module, respectiv un circuit electronic si un magnet. Acestea trebuiesc montate unul in apropierea celuilalt pe elemente diferite, respectiv usa si tocul usii. Momentul deschiderii sau inchiderii usii este sesizat de un senzor Reed si apoi anuntat acustic intr-un difuzor piezoelectric. Montajul se alimenteaza cu doua baterii de 1,5V si poate fi pornit sau oprit dintr-un comutator basculant. Datorita constructiei sale, acest dispozitiv se preteaza perfect proiectului meu.


            Momentul cind usa este deschisa este semnalizat prin expedierea unui mesaj SMS. Dar cum este posibila aceasta? O metoda ar putea fi conectarea dispozitivul nostru prin wireless sau bluetooth la un telefon mobil si prin comenzi AT sa trimita un mesaj SMS. Desi aceasta solutie este perfect posibila, personal, nu o agreez. Cea mai simpla solutie pentru expedierea mesajelor SMS, este transmiterea lor din internet. Pentru aceasta dispozitivul nostru trebuie sa se conecteze la internet si apoi sa transmita mesajul. Conectarea la internet se face cu ajutorul unui modul din familia ESP8266, respectiv ESP - 01, care permite conectarea wireless. Pentru trimiterea mesajelor SMS am ales un provider local, care prin intermediul unei platforme API permite acest serviciu. Astfel am cumparat un pachet de mesaje SMS la un pret foarte convenabil cu o perioada de valabilitate de 6 luni. 
            Pentru realizarea proiectului, am eliminat circuitul electronic si difuzorul piezoelectric, pastrind in continuarea carcasa. Circuitul electronic a fost inlocuit cu altul construit de mine. Schema de principiu este foarte simpla si poate fi vazuta in imaginea urmatoare.


           Modulul ESP - 01 este alimentat de la baterii prin intermediul unui senzor Reed si un comutator basculant. Comutatorul este folosit pentru pornirea si oprirea functionari sistemului, iar senzorul Reed pentru activarea alarmei cind usa este deschisa. Senzorul original a fost inlocuit cu un senzor care contine un contact Normal Inchis (NC). Principiul de functionare este simplu: 
      - daca comutatorul se gaseste in pozitia Pornit (ON) si usa este inchisa, contactul Reed este basculat in pozitia Normal Deschis (NO) si astfel modulul ESP - 01 ramine fara alimentare.
      - cind usa este deschisa, contactul Reed basculeaza in pozitia Normal Inchis (NC), pornind alimentarea modulului ESP - 01 si alarmarea proprietarului prin conectarea la internet si transmiterea mesajului SMS.
            In acest moment proiectul prezinta si un dezavantaj. Ori de cite ori este pornit sau oprit sistemul de catre proprietar, acesta va trimite un mesaj SMS. Acest dezavantaj ar putea fi inlaturat prin introducerea unei intirzieri intre momentul deschiderii usii si momentul transmiterii mesajului SMS, interval de timp in care se poate opri sistemul. Personal, nu agreez aceasta varianta, scopul urmarit de catre mine fiind scurtarea intervalului de timp dintre activarea alarmei la deschiderea usii si trimiterea mesajului SMS.


           Montajul electronic a fost realizat pe o placuta de cablaj imprimat cu dimensiunile de 27 x 27 mm. Deoarece pe viitor este posibila upgradarea acestei versiuni, am luat decizia montarii modulului ESP - 01 prin intermediul unui conector autoconstruit. Am ales aceasta varianta deoarece spatiul nu permitea conectori clasici. Astfel am folosit pini terminali de 0.6 mm folositi la cablurile electrice la care am indepartat portiunea PVC colorata si i-am montat prin cositorire pe cablajul imprimat.


            Montarea celor doua module componente ale sistemului trebuie facuta cu atentie, astfel incit in momentul inchiderii usii, senzorul Reed trebuie sa se gaseasca in pozitia Normal Deschis (NO). 
            Pentru conectarea wireless la routerul de internet si transmiterea mesajului SMS in interiorul modulului ESP - 01 trebuie incarcat un program. Acest program l-am scris cu ajutorul mediului de dezvoltare Arduino. Datorita simplitatii sale nu voi descrie functionarea programului.
            De remarcat la acest proiect este faptul ca timpul de conectare la router si transmiterea mesajului SMS este puternic influentat de starea de incarcare a bateriilor. Scaderea tensiunii de alimentare sub 3V va avea ca efect marirea intervalului de timp intre momentul activarii alarmei si momentul transmiterii mesajului SMS. Pe viitor voi incerca sa inlatur acest neajuns prin folosirea unei baterii de 12V. Sistemul functioneaza perfect si este deja montat pe usi si ferestre.
            


Descarca:

La executarea proiectului m-am inspirat din:

Pentru trimiterea mesajelor SMS folosesc serviciile:

Constantin Badican  - YO7FWS
---  73's   YO7FWS  ---

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu